Het Vondelpark 150 jaar jong in 2014


Tijdens mijn dagelijkse wandelingen en fietstochtjes met mijn camera door het Vondelpark ontdekte ik dat het Vondelpark in 2014 precies 150 jaar jong is. Op een mooie zomerdag was ik foto’s aan het maken in het rosarium en stuitte ik op een roestige bank met daarop de datum 1864.

Het was in dat jaar dat op 6 januari een commissie van 24 inwoners van Amsterdam, op initiatief van Christiaan Pieter van Eeghen, de plannen bekend maakt om bij het Leidsebos een rij – en wandelpark aan te laten leggen om ook de minder gegoede Amsterdammers een plek vol groen en frisse lucht te bieden.

Op 14 april wordt de commissie omgezet in een heuse vereniging en koopt een aantal weilanden. Jan David Zocher Jr. maakt er een parkontwerp voor.

Daarmee werd het allereerste begin gemaakt van wat nu, anderhalve eeuw later is uitgegroeid tot de levensader van Amsterdam. Daarna gaat het snel.

Op 15 juni 1865 wordt het ‘Het Nieuwe Park’ geopend en op 18 oktober 1867 wordt het standbeeld van Joost van den Vondel onthuld. Vanaf dat moment praten de Amsterdammers over ‘Vondelspark’ en in 1880 wordt de officiele naam Vondelpark.

Wanneer je vandaag door het park loopt of fietst is het leuk om te weten hoe lang de belangrijkste gebouwen en voorzieningen onderdeel van het park uitmaken.

Op 30 mei 1873 wordt de muziektent in gebruik genomen. In de daarop volgende zomer worden er regelmatig concerten gegeven.
Een jaar later wordt het park wordt uitgebreid richting Amstelveense weg en er wordt een boerderij gebouwd waar je verse melk kan drinken.
In 1881 opent Het ‘Paviljoen’ zijn deuren. Wij kennen dat als het gebouw waar van 1973 tot 2012 het Filmmuseum was gevestigd.
De Hollandsche Manege aan de Vondelstraat wordt in 1882 geopend en in 1895 richten vijf voetbalvrienden een voetbalclub op: AFC ( Amsterdamsche Football Club)
Hun eerste speelterrein is op een onbebouwd stuk land in het park. 150 Jaar later is AFC de grootste amateur vereniging in Amsterdam en gevestigd aan de Zuidas.
Een andere sportvereniging, de tennisclub Festina ziet het levenslicht in het Vondelpark in 1904 en bevindt zich nog steeds aan de rand van het park.

In 1914 wordt het vijftigjarig bestaan van het park groots gevierd en twee jaar later wordt het eerste Theehuis geopend.
Na een grote rozententoonstelling in de zomer, heeft het Vondelpark vanaf 15 oktober 1936 een rosarium. In diezelfde zomer wordt het Theehuis in brand gestoken, waarna in 1937 een nieuw theehuis wordt geopend – van minder brandbare materialen ditmaal. Het is een opvallend en gedurfd rond gebouw: ’t Blauwe Theehuis zoals we dat nu nog kennen.

In verband met de hongerwinter in Amsterdam wordt het park op 2 november 1944 gesloten om het stelen van hout tegen te gaan. En op 16 oktober 1947 wordt de Vondelbrug geopend.
Op 6 oktober 1953 wordt het park overgedragen aan de gemeente Amsterdam.
Enkele van de belangrijkste voorwaarden voor de overdracht zijn: fietsers en ruiters mogen er blijven rijden, de honden mogen er loslopen, de muziekuitvoeringen moeten doorgaan en er mogen geen collectes worden gehouden!

In 1963 worden de eerste nestelende halsbandparkieten in het park gesignaleerd en het zijn er in de loop van een halve eeuw, ondanks alle strenge winters alleen maar méér geworden.
Op 8 januari 1969 begint de bouw van een kinderbadje en die zomer kunnen de kleintjes voor het eerst ‘poedelen’ in het park.
Op 25 augustus 1970 slaan de mariniers alle hippies van de Dam af. De ‘Damslapers’ wijken massaal uit naar het Vondelpark en het park wordt daarmee het centrum van ‘magisch centrum Amsterdam,  de ‘flowerpower hoofdstad’ van de wereld. Het aantal Vondelpark overnachtingen zal toenemen tot meer dan 100.000 in 1973!

In 1984 wordt Het Vondelpark Openluchttheater overdekt.
De Vereniging Vrienden van het Vondelpark wordt opgericht in 1987 en in 1996 krijgt het Vondelpark de voor een park unieke status van nationaal monument!
Net voor de eeuwwisseling, in 1999, start de grootschalige renovatie van het park in verband met het toegenomen aantal bezoekers en problemen met de waterhuishouding. Naar goed Amsterdamse gebruik duren de werkzaamheden meer dan 10 jaar…

Inmiddels is het Vondelpark de levensader van de stad. Het wordt elk jaar bezocht door meer dan tien miljoen mensen uit de hele wereld en ook negen van de tien Amsterdammers bezoeken ‘hun’ park jaarlijks.

Wilt u meer weten over het Vondelpark?

kijk op de volgende websites:

www.openluchttheater.nl
www.zuid.amsterdam.nl
www.hetvondelpark.net
www.vriendenvanhetvondelpark.nl
www.amsterdaminfo.nl

Bestel boek

QR Code Business Card